- Jeg har alltid hatt et ønske om å arbeide med radio og tekst, kall det gjerne lytter-teater. "Gatelangs gjennom litteraturhistorien" ble en døråpner for meg, sier dramatiker og skuespiller Morten Jostad om podcastserien som nettopp er ferdig.

Gjennom fem episoder utforsker Jostad Lillehammer på kryss og tvers sammen med kultursjef Olav Brostrup Müller, mens de snakker seg gjennom de 25 utvalgte sitatene fra norsk litteraturhistorie som ligger nedfelt i byens gater.

Erfaren gatevandrer

Morten Jostad for mange kjent fra de tallrike gatevandringene han har stått for under Norsk litteraturfestival opp igjennom årene. Synet av Jostad, utstyrt med feiekost og trillebag full av bøker, fulgt av et langt haleheng av litteraturfestivalgjester, har etterhvert blitt et velkjent syn  i Lillehammers gater. 

- Da jeg ble spurt av Litteraturfestivalen om å gå i gang, var jeg mer enn skeptisk. Kan noen på norsk jord ha interesse av dette? Vel, jeg stilte bare ett krav til festivalsjef Marit Borkenhagen: Jeg vil si akkurat hva jeg mener, om alle forfatterne, sitatene, plasseringen, hele labyrinten, forteller Jostad.

- Hva synes du om de 25 sitatsteinene og at de ligger her? 

- Sitatene er anlagt som en labyrint, i et mønster uten mål. Men hvorfor ikke? Kanskje bedre det, enn å legge dem ut kronologisk bortover Storgata, sier Jostad, som i løpet av podcastserien heller ikke legger skjul på det han mener er klare feilvurderinger og forglemmelser: Både barnelitteratur og kvinnelige forfattere kunne gjerne fått større plass da utvalget ble gjort, mener han.

Mest irritert er han kanskje på Peer Gynt-sitatet som ligger utenfor Vinmonopolet i Jernbanegata: Her burde man, i følge Jostad, heller valgt det selvsagte sitatet "Gå utenom!" - for ikke å glemme det kanskje enda mer opplagte "Peer, du lyver!". Men slik ble det altså ikke.  

Litteraturhistorien på gateplan

De 25 sitatsteinene som i dag ligger nedfelt i Lillehammers gater, er resultatet av et større prosjekt som ble satt igang av Norsk litteraturfestival Sigrid Undset-dagene i 2006. Jostad selv mener prosjektet vitner om daværende kunstnerisk leder Stig Sæterbakkens sans for provokasjoner, forteller han i podcastserien "Gatelangs gjennom litteraturhistorien". Enkelte vil kanskje også si at prosjektet vitner om en Sæterbakkens teft for markedsføring. 

De fem episodene i podcastserien har fått følgende kronologiske inndeling: Fra Voluspå til Asbjørnsen og MoeFra Wergeland til IbsenFra Nansen til ObstfelderFra Sigrid Undset til Rolf Jacobsen og Fra Vesaas og langt inn i framtida. Etter at opptakene var ferdige, trakk Morten Jostad og Olav Brostrup Müller inn på Litteraturhus Lillehammer og snakket om hva de hadde lært underveis på sitatstein-løypa. Samtalen foregikk under Sigrid Undset-dagene i november 2020, og foreligger som bonus-episode i podcastserien

Podcastserien "Gatelangs gjennom litteraturhistorien" finner du ved å søke opp LitteraturbypoddenSpotify, iTunes, Acast, Soundcloud eller Youtube.        
 

opptak.jpg